orsaker till torra armbågar och hur man tar hand om problemet

Torra armbågar kan visa sig för olika personer på olika sätt. De är vanligare hos kvinnor än män och vanligen manifesteras de i huden som flagor, klåda och skalning. För att ta reda på orsakerna till ditt problem och hur du kan försöka lösa detta bör du veta vilka de olika faktorerna är som leder till torra armbågar.

Vad orsakar torra armbågar?

Det finns ett antal olika faktorer som kan leda till torra armbågar. Det inkluderar:

  • Kontaktdermatit- Det är en allergisk reaktion som kan orsakas av hudirritation av ett antal kemiska ämnen såsom föroreningar, kläder etc.
  • Xeroderma- Det är en tillstånd som orsakas av torr hud.
  • Stress- Det är ett vanligt förekommande tillstånd som kan vara en av de vanligaste orsakerna till torr hud. Stress minskar nivån av naturliga oljor och fukt i huden.
  • Överdriven tvättning och exfoliering- Överdriven och regelbunden tvättning och exfoliering av armbågarna kan ta bort fukt och naturliga oljor från huden, vilket leder till torrhet.
  • Kläder- Hos dem som har känslig hud kan syntetiska och grova klädesmaterial, speciellt bomull, leda till hudirritation.
  • Ålder- Med åldern minskar hudens förmåga att behålla fukt, vilket leder till torra armbågar.

Vad kan jag göra för att lindra problemet?

  • Tvätta huden- Det är viktigt att tvätta armbågarna regelbundet med ljummet vatten. Använd inte schampo eller tvål som de kan torka ut huden. Det är också viktigt att se till att du inte badar i för långa bad. Efter att du har duschat ska du applicera en kräm som binder fukt till huden.
  • Använd inte grova klädesmaterial- Försök att undvika att bära grova material som kan irritera huden och torka ut den. Försök att bära löst sittande kläder för att lindra obehaget.
  • Använd en olja- Oljering av armbågar är ett bra sätt att återfukta huden. Använd en olja som är lämplig för din hudtyp, som avokado, kokos eller arga oljan, och massera den in i huden tills den är helt absorberad.
  • Använd en fuktcreme- Det är viktigt att använda en cream som är lämplig för din hudtyp som innehåller ingredienser som hyaluronsyra och glycerin. Dessa ingredienser bidrar till att binda fukt till huden och återfuktar den.
  • Använd en återfuktande kompress- En återfuktande kompress applicerad på huden kan hjälpa till att återfukta och lindra klåda. Använd en ren bomullstrasa fuktad i ljummet vatten, vilket skapar en kompress som appliceras på huden under 10-15 minuter.
  • Var noga med kosten- Förutom dieter som innehåller saker som omega-3 fettsyror, försök äta mer livsmedel som är rika på antioxidanter för att skydda huden. Det innebär att du bör äta mer av frukt och grönsaker, fullkorn, bönor, frön och nötter. Undvik att äta processade och feta livsmedel så som snacks, chips och fett mat.
  • Undvik överdrivet UV-ljus- Uv-strålning är den vanligaste orsaken till torra armbågar. Försök att undvika överdrivna mängder av solljus och använd en solkräm som har SPF 30 eller mer för att skydda huden.

Överväg att se en läkare

Om du har provat de ovanstående metoderna och problemet fortfarande inte har lösts, rekommenderar vi att du bokar en läkartid för att diskutera detta och få den rätta behandlingen för dina torra armbågar. Läkaren kan förskriva en receptbelagd cream som hjälper till att läka armbågarna och lindra klåda. De kan också ge dig mer information om åtgärder som du kan vidta för att förebygga framtida problem.

Vi hoppas att detta hjälpt dig att förstå orsakerna till dina torra armbågar samt hur du kan ta hand om problemet med olika kost- och hudvårdsåtgärder. Det är dock viktigt att du får den medicinska behandlingen som du behöver om detta inte räcker för att lösa problemet. Att ta hand om dina hudproblem förebygger också att de blir värre.